Tuin winterklaar maken

Tuin winterklaar maken

5 Tips voor zelf je tuin winterklaar maken

Als je zelf je tuin voor de winterklaar maken dan is het goed de volgende 5 punten in acht te nemen:

1. Verwijder oud blad

hier een verhaaltje waarom en hoe…

2. Tip 2

bla bla

 

Het tuinontwerp van je tuin heeft invloed op het winterklaar maken

hier moet je toewerken naar jouw dienstverlening. Wil je advies over tuinontwerp dan kun je bellen

Winterklaar maken en je planten steunen

Het is beste als je begint metde grassen met een opgaande groeiwijze hebben steun nodig als het gaat vriezen. De stelen worden dan strogeel en kurkdroog. Komt er een laag rijp of sneeuw op, dan worden ze topzwaar en kunnen knappen. Zet er als voorzorg een plantensteun omheen. Ruim alle plantensteunen die je niet meer nodig hebt op voor het komende voorjaar.

tuin winterklaar maken met opgaand gras

Planten beschermen
Vorstgevoelige planten moeten beschermd worden tegen vorst. Doe je dat niet dan kunnen ze sterven, bij welke temperatuur dat is, verschilt per plant. Ga je je tuin winterklaar maken, zoek dan uit bij welke temperaturen jouw planten bescherming nodig hebben. Je kunt de meeste planten beschermen door ze in te pakken met bijvoorbeeld jute en daartussen wat stro en droog blad. Lees meer bij planten beschermen tegen vorst.

Wintergazon
Wil je dat je gazon zo goed mogelijk de winter doorkomt, dan moet je daar het volgende voor doen. Je gazon kun je winterklaar maken met de volgende stappen.

Hark alle bladeren van het gazon zodat het gras licht vangt en groen blijft.
Maai het gazon als u ziet dat het gras nog groeit, meestal tot eind oktober. Stel de maaihoogte in op 4 cm.
Laat bladeren liggen als u nog gaat maaien, zodat u ze tijdens het maaien versnippert. Versnipperde bladeren worden in het compostvat sneller omgezet in compost.
Laat sneeuw op het gazon liggen.
Loop zo min mogelijk over een bevroren gazon.
Buitenkraan
Heb je een buitenkraan en een tuinslang? Sluit de kraan dan af en haal de slang weg. Tap de kraan met een vorstventiel af en blaas daarmee de tuinslang leeg. Vorstschade aan (zinken) gieters en bakken voorkom je door ze leeg te gieten.

Bollen planten
Tot de eerste week van december is het nog mogelijk om voorjaarsbloeiende bollen te planten. Lees meer bij bloembollen planten.

Vijver winterklaar make