Een onderhoudsvriendelijke tuin, algemene tips

Bij een onderhoudsvriendelijke tuin wordt er voor een tuininrichting gekozen die weinig tot geen onderhoud nodig hebben. In dit artikel laten we zien hoe je je tuin op een dergelijke manier kan organiseren.

Hoe zorg je er nou voor dat de tuin er altijd verzorgd uit ziet zonder dat je daar veel tijd aan kwijt bent?  Precies om deze reden, kiezen veel mensen tegenwoordig voor een onderhoudsvrije tuin. Maar hoe realiseer je dat?

Het begint allemaal bij een goede indeling van de tuin, en daar kan een tuinontwerper je goed bij helpen! Om het snoeien zoveel mogelijk te beperken is het namelijk belangrijk om te weten hoe groot je planten ongeveer worden. Ook is het belangrijk om te weten welke materialen praktisch zijn en weinig onderhoud vragen.  Een paar algemene tips

Stevige planten

Kies planten die goed bestemd zijn tegen wind en barre temperaturen. Zo zijn bijvoorbeeld siergrassen het hele jaar door mooi en vragen weinig werk. Naast stevigheid, is het ook belangrijk om te letten op de uiteindelijke grootte van de plant. Door het juiste formaat te kiezen, bespaar je jezelf een hoop snoeiwerk.

 

Een bodembedekkende beplanting

Onkruid groeit alleen op plekken waar nog geen planten staan. Kies bij een bodembedekkende vaste planten bij voorkeur voor soorten die doorbloeien zonder dat je er voor hoeft te zorgen (zoals geraniums, lavendel of verschillende grassoorten) en voor soorten die wintergroen zijn. Naast een grote plantdichtheid, helpt ook het aanbrengen van houtsnippers goed tegen het voorkomen van onkruid.

een-onderhoudsvriendelijke-tuin

Bestrating

Bestrating zoals keramische, gebakken klinkers  of natuursteen tegels zijn dicht van structuur en laten daardoor weinig algengroei toe, waardoor ze minder snel groen uitslaan. Laat deze echter wel goed invoegen, om onkruid en ook mieren tegen te gaan.

 

Een traag groeiende beplanting

Traag groeiende planten zijn essentieel in een onderhoudsvriendelijke tuin. Door bijvoorbeeld een haag als de Taxus of Portugese laurier te kiezen, bespaar je jezelf een hoop snoeiwerk, maar blijft je tuin wel het hele jaar door groen!

 

Niet te veel verschillende planten

Verschillende planten hebben verschillend onderhoud nodig. Houd het daarom zo overzichtelijk mogelijk door de plantkeuze te beperken.

Kortom: het belangrijk dat je je tuin zó inricht, dat deze gewoon lekker zijn gang kan gaan. Dit scheelt je heel veel tijd en toch ligt je tuin er op deze manier het hele jaar door mooi bij.